CD Recensies

BIELAWA: VIREO

Bielawa: Vireo, de spirituele biografie van een een heksenbeschuldiger. Rowen Sabala (Vireo), Gregory Purnhagen (priester, dokter, advocaat), Maria Lazarova (Moeder), Emma McKenzie (Caroline), Laurie Rubin (heksenstem, Pernette) e. a met het Kronos kwartet, het San Francisco meisjeskoor, het American contemporary music ensemble en het Prim kwartet o.l.v. Lisa Bielawa. Orange Mountain Music OMM 7017 (2 cd’s, 1 dvd, 2u., 23’12”). 2018

De Amerikaanse componiste en vocaliste Lisa Bielawa (1968) schreef haar TV opera in 12 episoden op een libretto van Erik Ehn in 2017 en won daarmee een paar prijzen.

Vireo is een twaalfjarig meisje dat is gefascineerd door visionaires door de eeuwen heen van zestiende eeuwse heksenjagers tot laat negentiende eeuwse psychoanalisten en in het heden. De filmfragmenten zijn gemaakt op toepasselijke locaties, zoals Alcatraz, een kostschool, de Redwoods in Californië, een verlaten treinstation in Oakland en een klooster aan de Hudson.

Met gekostumeerde blanke zangers verschijnen in de merkwaardigste situaties, bijvoorbeeld als een koe en elders voegen Tibetaanse lama’s zich bij hen. Het geheel maakt een nogal bizarre en ongeloofwaardige indruk. Waarbij komt dat de muziek nogal eentonig is.

De tragische hoofdrol van de tot de brandstapel veroordeelde Vireo wordt wel prachtig gezongen door Rowen Sabala en ook de andere betrokkenen tonen zich van hun beste kant met voorop haar medebeschuldigde Caroline (Emma McKenzie).

In hoeverre dit bij herhaling te verteren valt, is een vraag die ieder voor zichzelf moet beantwoorden.