CD Recensies

BACH, J.S.: NEW ANGLE, A, ORGELWERKEN

Bach, J.S.: A new angle. Sinfonia van Cantate nr. 29 BWV. 29 ‘Wir danken dir, Gott, wir danken dir (bew. van Doeselaar); Concert in a voor 4 klavecimbels naar Vivaldi BWV. 1065 (bew. Bovet); ‘Chaconne’ uit Partita voor soloviool nr. 2 in d BWV. 1004 (bew. Leinhardt/van Doeselaar); Toccata in d BWV. 912 (bew. van Doeselaar); Contrapunctus nr. 1, 5 en 9 uit D ie Kunst der Fuge BWV 1080 (bew.); Italiaans concert in F BWV. 971 (bew. Wiersenga), ‘Ein feste Burg ist unser Gott; uit Cantate nr. 80 BWV. 80 (bew. Sybolt de Jong). Leo van Doeselaar en Erwin Wiersenga. MDG MDG 906-2137-6 (73’54”). 2018

Voordat men naar deze bijzondere cd gaat luisteren, verdient het aanbeveling om eerst grondig de documentatie uit het boekje met toelichting te bestuderen. Daarin wordt namelijk het aparte van deze inderdaad bijzondere kijk op Bach verklaard. Ongelezen zou men zich namelijk kunnen afvragen: wat is dit voor een allegaartje op de bekende Toccata na voor op het orgel? Die toelichting schept veel duidelijkheid over het hoe en waarom van dit project.

De beide niet geringe organisten die een lange ervaring hebben in hoe Bach te vertolken is zorgen voor indrukwekkend mooie vertolkingen. Ze voeren  de composities enigszins om en om uit op het Schnitger- en het Picardorgel uit de Groningse Martinikerk en alleen tot slot gezamenlijk het cantatekoor vierhandig  (daarvan is iets te zien/horen op YouTube) en ze hebben daar twee van de mooiste, ideaal voor Bach geschikte instrumenten ter beschikking.

Of het toeval is dat daarmee meteen de tweehonderdste sterfdag 19 juli 2019 wordt gevierd? Zo is gezorgd voor een nogal uitzonderlijke, unieke Bachbijdrage die bovendien vanuit de Gothische kerk via een goede installatie heel ruimtelijk klinkt.