CD Recensies

BEETHOVEN: PIANOKWARTETTEN NR. 1-3

Beethoven: PianoKwartetten in Es WoO. 36/1, D WoO. 36/2 en C WoO. 36/3. Nieuw Zeelands pianokwartet. Naxos 8.570998 (64’13”). 

1785 was het jaar waarin zowel Mozart zijn prachtige Pianokwartet in g KV. 478 als de vijftienjarige Beethoven zijn drie Pianokwartetten WoO. 36 schreven. Daarmee waren ze pioniers in een genre waaraan Haydn geen bijdrage had geleverd en dat later door Schubert, Schumann, Mendelssohn, Brahms, Dvorak en Fauré tot grote bloei zou worden gebracht.

In de partituur vermeldde Beethoven nog clavecin in laats van pianoforte. In hoeverre zijn leraar Neefe invloed heeft gehad op het compositieproces is onduidelijk, maar wat wel opvalt is dat dat hij als voorbeeld de Vioolsonates van Mozart KV. 379, 380 en 296 koos voor zijn driedelige kwartetten.

De stukken zijn best aardig en de moeite waard, maar veel meer dan curiositeitswaarde hebben ze niet. Het uit Richard Mapp (p), Yury Gezentsev (v), Donald Maurice (va) en David Chickering (vc) bestaande Nieuw Zeelands pianokwartet beleeft er hoorbaar plezier aan en weet dit goed op de luisteraar over te dragen.