CD Recensies

BEETHOVEN: LARGO UIT HOBOCONCERT E.A. CURIOSA

Beethoven: ‘Largo’ uit Hoboconcert in F H. 12; Musik zu einem Ritterballet H. 89; Allegretto in c H. 69; Fuga voor strijkkwartet in e H. 238/1; Allegretto voor piano in c H. 86; Ecossaise WoO. 23; Miniaturen uit schetsboeken nr. 1-12; Wellingtons Sieg H. 97. Alexei Ogrintchouk (h) met het Rotterdams kamerorkest o.l.v. Conrad van Alphen, Peter Kranen (p), Raphael strijkkwartet. Raptus 302.02.01 (52’50”). 2002

In 1793 heeft de jonge Beethoven als jonge twintiger een Hoboconcert geschreven, maar daar resteert helaas weinig van. Nogal frustrerend, zeker wanneer we weten dat het werk is genoemd in een catalogus van Diabelli en in een brief van Haydn. De context van die brief maakt het waarschijnlijk dat het werk komt uit Beethovens leertijd bij Haydn.

In 1964 werden in een archief in Bonn de beginnetjes van de drie delen en anderhalf thema teruggevonden en in 1970 kwam in het British Museum in Londen uit een dikke bundel (Het Kafka manuscript uit 1875) een schets tevoorschijn met de volledige hobopartij uit het tweede deel met daarbij hier en daar wat van de pianobegeleiding. 

Een uitdaging voor bewerkers om daar een geheel van te maken. Jos van der Zanden en Cees Nieuwenhuizen zorgden voor de bewerking die werd gebruikt voor deze opname en ze schuwden daarbij de voor de hobo hoge f niet.

Alexei Ogrintchouk zorgde voor een mooie van dit helaas slechts 7’23’ durende brokje van Beethovens hoboconcert. Het is gecombineerd met andere prille curiosa. Ook Bart Schneemann maakte er met het Radio kamerorkest onder Jan Willem de Vriend een opname van (Channel Classics CCS SA 21404), samen met hoboconcerten van Lebrun. Hij was wat sneller klaar in 6’58”, maar zijn opname uit 2004 klinkt aanzienlijk beter.