CD Recensies

BACEWICZ: VIOOLSONATES NR. 1-5; PARTITA; SOLOVIOOLSONATE

Bacewicz: Vioolsonates nr. 1-5; Solovioolsonate; Partita voor viool en piano. Annabelle Berthomé-Reynolds en Ivan Donchev. Muso MU 032 (2 cd’s, 2u. 05’54”). 2018

Naarmate we meer over de Poolse componiste Grażyna Bacewicz (1909 - 1969) te weten komen, wordt ze interessanter. Ze studeerde in Parijs bij Nadia Boulanger, was een violiste van formaat en leidde voor W.O. II het Pools omroeporkest en vertolkte de solopartijen in beide Vioolconcerten van Szymanowski. Ze bracht ook veel van haar eigen werken in première. Daaronder haar eerste vier vioolconcerten, dit vijftal Vioolsonates en de Partita, samen met haar broer Kiejstut en de twee Solosonates. 

Maar ze was ook heel capabel als pianiste. Helaas had ze in 1954 een ernstig autoongeluk en kon daarna alleen doorgaan met componeren. Haar Vioolsonates dateren uit de periode 1945-1955.In deze werken lijkt ze de kloof tussen de neoromantiek van Szymanowski en het modernisme van Lutoslawski te overbruggen. Het gaat om meest vrij eigenzinnig temperamentvolle muziek die in zeer goede handen is van de Franse violiste Annabelle Berthomé-Reynolds die in Engeland aan de Royal Academy studeerde en goed weet hoe ze deze werken in een fraai daglicht moet stellen. Samen met trouwe begeleider Ivan Donchev is dat haar heel goed gelukt.

Wat nog opvalt is dat dit de eerste overzichtelijke, handige opname van al dit materiaal bijeen is. Tot nu toe was dat alleen over verzamelprogramma’s verspreid beschikbaar. Reden voor een extra warme aanbeveling.