CD Recensies

BACH, J.S.: GOLDBERGVARIATIES, VAN AMSTERDAM

Bach, J.S.: Goldbergvariaties (bew.). Vincent van Amsterdam. Odradek ODRCD 383 (79’05”). 2019

In de aan de Goldbergvariaties gewijde Vergelijkende Discografie uit 2015 werden naast de gangbare vertolkingen op klavecimbel en piano ook uitgaven in andere vorm, zoals de bewerkingen van Busoni, Sitkovetski, voor harp, voor orkest van Thoms Gould, en voor 2 piano’s van Rheinberger ter sprake. Maar een accordeonbewerking was me nog niet bekend. Daarvoor zorgt Vincent van Amsterdam als vermoedelijk eerste.

Het is aan te nemen dat de adaptie niet erg moeilijk was. Tijdens optredens had hij er succes mee en het lag dus voor de hand om daar via deze opname een groter publiek mee te bereiken. Het werk biedt alle ruimte aan de verbeelding, het vakmanschap en de virtuositeit van de vertolker en daarvan maakt de accordeonist ten volle gebruik, met volledig respect voor de baroktraditie. De Franse romancier Dominique Fernandez vergeleek het variatiewerk zelfs met een verhaal uit Duizend-en-één-nacht.

Van Amsterdam vertelt hier heel overtuigend zijn mooi gevarieerde eigen verhaal en zorgt dat het geen moment slaapverwekkend wordt, zoals oorspronkelijk voor graaf Von Keyserlingk wel de bedoeling schijnt te zijn geweest.