CD Recensies

BEETHOVEN: PIANOSONATES NR. 14 EN 17; EROICAVARIATIES, SHICHIJO

Beethoven: Pianosonates nr. 14 in cis op. 27/2 Mondschein en 17 in d op. 31/2 ’Storm’; Eroicavariaties nr. 1-15 op. 35. Keiko Shichijo. Et’cetera KTC   1658 (68’23”). 2016 

De vanuit Nederland actieve Japanse fortepianiste Keiko Shichijo die o.a. aan het Tilburgs conservatorium lesgeeft, kreeg begin deze eeuw een tip uit Wenen dat zich daar een mooi instrument van broer Matthäus en zus Nanette Stein, kinderen van de bekendere Johann Andreas Stein uit 1802 bevond, maar dat het zich in een onbespeelbare toestand bevond. Sietse Kok was als restaurateur bereid om een herstelpoging te wagen, maar niet dan nadat hij eersteen kopie had vervaardigd.

Het instrument was in 2011 gebruiksklaar en om het met een eerste opname daarvan eer te bewijzen, koos ze voor dit recital drie composities van Beethoven uit datzelfde jaar. Dat vergde enige oefening want het instrument gedraagt zich wat grillig bij de wijze waarop de toetsen worden aangeslagen.

Maar als dat zorgvuldig gebeurt, ontstaat een rijkdom aan mooie klanken met strakke bassen (de bassnaren van het instrument zijn niet kruiselings, maar parallel aangebracht), wat voor transparantie zorgt, maar ook beperkingen oplegt.

Het klinkend resultaat is niettemin best de moeite waard, al was het maar omdat Keiko Shichijo zo’n goede vertolkster is die deze werken stevig in haar heel vaardige vingers heeft en elk werk, iedere variatie een eigen karakter geeft.