CD Recensies

BEETHOVEN: PIANOCONCERTEN NR.0, 2 EN 6

Beethoven: ‘Allegro’ uit Pianoconcert nr. 6 in D H.15; Pianoconcerten nr. 2 in Bes op. 19 en nr. 0 in Es WoO. 4. Sophie-Mayuko Vetter met het Hamburgs symfonie orkest o.l.v. Peter Ruzicka. Oehms OC 1710 (68’29”). 2019

Voor het eerst leerde ik iets van de Japans-Duitse pianiste Sophie-Mayuko Vetter kennen via een opname met Pianowerken van Brahms (Hännsler 98.048). Maar hier slaan we met haar heel nieuwe wegen in en onthult voor het eerst onbekende werken van Beethoven, zoals het driedelige Pianoconcert nr. 0 uit 1784 waarvan alleen de solopartij voorhanden is en de aanwijzingen voor de orkestratie nader moesten worden uitgewerkt. Terecht wordt het door Vetter op een Londense Broadwood fortepiano uit 1806 gespeeld.

Van het als eerste vastgelegde Pianoconcert nr. 6 uit 1815 bestaat alleen de pianopartij van het eerste deel, een allegro (15’05”). Nicholas Cook en Hermann Dechant orkestreerden het. Maar eerlijk gezegd klinkt het werk met zijn vele loopjes en herhalingen niet zo interessant. Een curiosum is het natuurlijk wel. 

Het driedelige Pianoconcert nr. 0 bezit zeker Beethoveniaanse trekken en is een voldragen werk dat 23’15” duurt. Of daarvoor dezelfde orkestrators tekenden, is onduidelijk.

Daartussen is het als nr. 1 beschouwde Pianoconcert nr. 2 geplaatst. De beide latere weken speelt de pianiste op een moderne Steinway concertvleugel.

 

Alle waardering voor de alerte, gevoelige uitvoeringen van alle betrokkenen die zelfs de meest doorgewinterde Beethovenliefhebbers wat nieuws en bijzonders te bieden hebben. Nogal uniek.