CD Recensies

BEETHOVEN: SEXTET, OCTET VOOR BLAZERS E.A.

Beethoven: Mars in Bes voor blazerssextet WoO. 29; Octet voor blazers in Es op. 103; Sextet voor blazers in Es op. 71; Rondino voor blazerssextet in Es WoO. 25. David Shifrin, Paul Wonjin Cho (kl), Frank Morelli, Marissa Olegario (fag), William Purvis, Lauren Kunt (hrn), Stephen Taylor, Hsuan-Fong Chen (h). Naxos 8.573942 (50’07”). 2017

Men moet wat dieper doordringen in het oeuvre van Beethoven om deze Harmoniemusiken op het spoor te komen. Ondanks een paar bedrieglijk hogere opusnummers werden ze alle in de periode 1792 tot 1798 geschreven. In die tijd hadden heel wat vorsten zo’n Harmoniemusik ensemble ter beschikking waarmee vrij luchtige, maar zeker niet altijd eenvoudig uitvoerbare muziek in laat achttiende eeuwse traditie werd uitgevoerd tijdens feesten en partijen. Deels ontstonden de nog op wens van de aartsbisschop/keurvorst van zijn geboorteplaats Bonn. 

Een deeltje als het menuet uit het Sextet kan daarvoor exemplarisch zijn. Het Octet is een bewerking van het Septet op. 20 door daar een contrabas aan toe te voegen. Het Rondino was aanvankelijk bedoeld als finale van het Octet. 

Tot de eerdere uitvoerenden die dit soort repertoire opnamen behoort het Sabine Meyer ensemble (EMI 556.817-2). Maar dit Amerikaanse ad hoc ensemble verricht ook homogeen mooi virtuoos en vrij lichtvoetig heel mooie bijdragen en de combinatie van werken maakt de uitgave heel attractief.