CD Recensies

BEETHOVEN: PIANOCONCERTEN NR. 3 EN 4, SHYBAYEVA

Beethoven: Pianoconcerten nr. 3 in c op. 37 en 4 in G op. 58 (bew. Lachner). Hanna Shybayeva met het Utrechts strijkkwartet en Luis Cabrera (cb). Naxos 8.551400 (69’52”). 2019

Na een poging tot deelname aan het Utrechtse Lisztconcours vestigde de Wit-Russische Hanna Shybayeva zich in 1999 in Den Haag waar ze aan het Koninklijk conservatorium haar studie bij Naum Grubert afrondde. Sindsdien is ze zelf als pedagoge aan dat instituut verbonden.

Ze heeft intussen een behoorlijk aantal CD’s op haar naam, waarbij opvalt dat ze bij voorkeur onbekend materiaal kiest: bewerkingen voor piano en strijktrio van Beethovens en Mahlers derde symfonie (DRC 15101501), Tango’s for Yvar van Biscardi, Pender, Nichifor, Wolpe, Rzewski, Fennelly, Aharonián, Schimmel, Nyman, Hill, Mumford, Johnson, Finch, Babbitt, Berkman, Vigeland, Nobre en natuurlijk Piazzolla (Grand Piano GP 794).

Ook hier weer verrast ze met wat ongewoons, namelijk de bewerkingen die Vinzenz Lachner (1811 - 1893) in 1881 maakte van de Pianoconcerten van Beethoven voor piano, strijkkwartet en contrabas. 

In dat opzicht volgde hij het voorbeeld van Mozart die voor zijn Pianoconcerten rond KV 413 eenzelfde procedure volgde. Het opmaken van de winst/verliesrekening is eenvoudig: wat men mist aan orkestrale tegenkracht jegens de piano en vooral aan de inkleuring door blazers, wordt gecompenseerd door een sterker profiel van de solopartij en de sterk gereduceerde, tot de essentie beperkte orkestbegeleiding.

Meer opnamen van deze vorm zijn niet gauw te vinden, dus dit zou om een primeur kunnen gaan. Hanna Shybayeva articuleert de solopartijen heel mooi en duidelijk en in de kamermuzikale aanpak schuilen duidelijke momenten van grandeur. Maar het gevoel dat de kleine groep musici tijdens de interpretaties goed naar elkaar luistert en de inbreng daarop geheel geheel afstemt, is minstens zo belangrijk.

Inlevend begeleid wordt de pianiste daarbij door het Utrechts Strijkkwartet van Eeva Koskinen en Katherine Routley (v), Mikhail Zemtsov (va). Sebastian Koloski (vc), aangevuld met Luis Cabrera (cb). Het resultaat is markant en doet het beste verwachten voor een vervolg.