CD Recensies

BACH, J.S.: HOBOCONCERTEN E.A., MOINET

Bach, J.S.: Werken voor hobo en orkest. Hoboconcerten in d BWV. 1059R, in F BWV. 053R; Sinfonia’s uit Cantates nr. 12 ‘Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen’ BWV 12; nr. 21 ‘Ich hatte viel Bekümmernis’ BWV 21; Concert voor Oboe d’amore in A BWV. 1055R; Marcello, A.: Hoboconcert in d. Céline Moinet het l’Arte del mondo o.l.v. Werner Ehrhardt. Berlin Classics BC 301284 (59’06”). 2019

Met mij betreuren heel wat hoboïsten dat Bach niet meer concerten voor ons heeft geschreven. Mocht hij dat wel hebben gedaan, dan zijn ze helaas niet bewaard gebleven. Maar ergens zou men zulke Hoboconcerten toch verwachten vanwege de vele solopassages voor hobo die Bach is zijn Cantates verwerkte.

Laten we echter tevreden zijn met wat er wel is. De titel van deze cd ‘Hoboconcerten’ had echter wel tussen aanhalingstekens mogen staan, want het gaat vooral om speculatieve bewerkingen van Klavecimbelconcerten uit de Leipzigse periode (waarvan sommige mogelijk teruggaan tot concerten voor blazers en strijkers) en enige inleidende Cantatedelen.

Wat wél authentiek is, is de kwaliteit van het spel van de Franse, in Duitsland werkzame hoboïste Céline Moinet met haar prachtig ronde toon en zuivere articulatie die weet hoe dergelijke barokmuziek hoort te worden gespeeld en dat nog eens onderstreept met het concert van Alessandro (en niet Benedetto) Marcello.

De begeleiding door het ensemble l’Arte del mondo o.l.v. Dorothee Oberlinger is ook van grote klasse. Moinet is prominent genoeg opgenomen om haar goed  te kunnen volgen.

Vergeet eventuele musicologische bezwaren en geniet!