BEETHOVEN: VIOOLCONCERT; SEPTET; VARIIERTE THEMEN, KAVAKOS
CD Recensies - B

Beethoven: Vioolconcert in D op. 61; Septet in Es op. 20; ‘Air autricien’ uit Variierte Themen op. 105; ‘Air tirolien’ nr. 1, ’Air écossais nr. 1’. ‘Air  ecossais’ nr. 2 en ‘Air russe’ uit Variierte Themen op. 107. Resp. Leonidas Kavakos met het Symfonie orkest van de Beierse omroep; Christopher Corbett (kl), Marco Postinghel (fag), Eric Terwillger (hrn), Leonidas Kavakos (v), Wen Xiao Zheng (va), Heinrich Braun (cb) c.q. Enrico Pace (p). Sony 190759-2988-2 (2 cd’s, 2 u., 33’39”). 2019

Natuurlijk heeft hij het Vioolconcert oneindig vaak gespeeld, maar het duurde tot 2019 voordat hij het opnam. Bij de Griekse violist mogen we haast altijd wat bijzonders verwachten. Dat is ook hier het geval want hij speelt zijn eigen variant van de cadens die Beethoven zelf in 1807 voor de pianoversie van het werk (met pauken) schreef en voegde her en der wat eigen versieringen toe. 

Hij had als dirigent het Münchense orkest in de begeleiding goed, maar niet steeds volkomen in de hand. Voor de rest zorgt hij met een slanke, heldere viooltoon en mooie frasering voor een best mooie uitvoering van het veel opgenomen werk. Het kan zijn bedoeld als bijdrage aan het komende Beethovenjaar en verdient een plaatsje naast andere uitgesproken goede opnamen van het werk door het bekende stel Janine Jansen (Decca 478.2111), Isabelle Faust (Harmonia Mundi HMC 90.2105), Zehetmair (Philips 462.123-2) en Perlman (EMI 566.900-2) en Tetzlaff (Arte Nova 82876-76994-2).

Minstens zo interessant zijn de vrij onbekende gelegenheidswerken Variationen über Volksweisen voor fluit of viool ad lib en klein ensemble met vooral commerciële bedoelingen schreef en die op de aangekoppelde cd staan (waarom niet apart verkrijgbaar?).

Kavakos speelt ze innemend en charmant deels met collega’s uit het orkest, deels met zijn vertrouwde pianopartner Enrico Pace. Het is wel aardig dat Kavakos hier met succes vier rollen vervult: die van solist, dirigent, kamermuziek primus inter pares en duospeler Het is hem allemaal goed toevertrouwd bij het verkennen van de universele Beethoven.