CD Recensies

BERLIOZ: MESSE SOLENNELLE, NIQUET

Berlioz: Messe solennelle H. 20a. Adriana Gonzalez (s), Julien Behr (t) en Andreas Wolf (bs) met koor en orkest van Le concert spirituel o.l.v Hervé Niquet. Alpha 564 (51’19”). 2019

John Eliot Gardiner (Philips 442.137-2. 464.688-2) komt de eer toe om de eerste opname te hebben gemaakt van deze lang verloren gewaande Mis van de jonge Berlioz uit 1824 die in 1825 in de Saint-Roch en in 1827 in de Saint-Eustache in Parijs werd uitgevoerd, zoekraakte en bij toeval in 1992 in Antwerpen werd teruggevonden. In dit werk horen we motieven die later terugkeren in de Symphonie fantastique, het Requiem en de ouverture Carnaval romain (via de opera Benvenuto Cellini).

Het is een werk van de 21-jarige stokebrand die zijn ouders wilde laten horen waartoe hij al in staat was en tevens wat hij niet wilde.

Ook Hervé Niquet behoort met zijn ensemble tot de voorvechters van authentieke uitvoeringen en nog meer dan bij Gardiners Engelsen biedt zijn Franse ensemble een vurige uitvoering in vlotte tempi (Gardiner deed het in 61’18”) met strakke ensembles en heel goede solobijdragen, een sonoor klinkend koor en orkest. Het werk lijkt een vitaliteitsinjectie te krijgen en klinkt ook ‘Franser’ dan bij Gardiner.