CD Recensies

BEETHOVEN: PIANOKWARTETTEN

Beethoven: Pianokwartetten nr. 1 in Es WoO. 36/1, 2 in D WoO. 36/2 en C WoO. 36/3; Pianokwartet in Es op. 16. Konstantin Sellheim (va) met het Hannover pianotrio. Genuin GEN 19673 (76’25”). 

Een interessante uitgave omdat het om tamelijk onbekende werken van Beethoven gaat. De drie WoO. 36 kwartetten dragen nog geen opusnummer wat het zijn de werken van een talentvolle jongeling van vijftien uit 1785. WoO. 36/1 heeft in het langzame deel een thema dat we herkennen als dat uit de Pianosonate op.2/1 uit 1793/5 en een overgangsfrase uit het eerste deel keert terug in op. 2/3. Als geheel gaat het om een vrolijk, zorgeloos werk.

Het Pianokwartet in Es begint met een uitgebreid mooi langzaam deel dat uitmondt in een stoer allegro con spirito en overgaat in een reeks gallante variaties met uitzondering van de stormachtige nr. 5. Nr. 3 staat in C en is binnen enerzijds intense en anderzijds onbekommerde momenten aardig schaduwrijk.

Van deze drie weken bestaat een goede opname van het Nieuw Zeeland Pianokwartet uit 2005 (Naxos 8.570998) maar deze nieuwe doet daar zeker niet voor onder en bevat bovendien een bewerking van het Kwintet voor piano en blazers uit 1801.

Altviolist Konstantin Selheim laat zich vergezellen door Lucja Madziar (v), Jogannes Krebs (vc) en Katharina Sellheim (p) van het Hannover pianotrio en komt tot heel mooie resultaten. De Genuin opname klinkt beter (met een gunstiger evenwicht tussen de strijkers en de vleugel) dan de Naxos en de cellist is wat overtuigender.