CD Recensies

BEMBO: PRODUZIONE ARMONICHE

Bembo: Produzioni armoniche. Miho Kamiya (s), Gloria Banditelli (a), Marcella Ventura (a), Marcello Vargetto (bs) met Armonia delle sfere. Tactus TC 6400280 (3 cd’s, 3u. 24’14”). 2019

De Venetiaanse zangeres en componiste Antonia Bembo (1643 - 1720) kwam als tijdgenote van Barbara Strozzi en Élisabeth Jacquet de la Guerre. Ze was studente van Francesco Cavalli en componeerde in diverse genres, zoals petit en grand motets, geestelijke en wereldlijke cantates en ten minste één opera L’École amante (1707).

Thuis leidde ze door haar geheime huwelijk met de edelman Lorenzo Bembi een ongelukkig huwelijksleven omdat hij haar bedroog en mishandelde. Ze kreeg van hem wel twee kinderen. In 1672 vroeg ze scheiding aan en verhuisde ze naar Parijs waar Lodewijk XIV haar een toelage en vrije bewoning gunde.

Ze moet een krachtige, begaafde persoonlijkheid zijn geweest, wat door deze opname wordt bevestigd. Haar Produzioni armoniche (1701) bestaat uit 41 aria’s en cantates op Italiaanse, Franse en Latijnse teksten, opgedragen aan de koning. Deze Produzione klinkt in de onderhavige enige cd uitvoering niet alleen heel groots, maar illustreert ook hoe een krachtige vrouw aan het begin van de vaak vrouwonvriendelijke wereld gehoor, acceptatie en bewondering kreeg.

Voor een kleinere selectie uit Produzione tekenden sopraan Maria Jonas en Convoce Coeln (Alpha 099).