CD Recensies

BEETHOVEN: PIANOCONCERTEN NR. 2 EN 5, HELMCHEN

Beethoven: Pianoconcerten nr. 2 in Bes op. 19 en 5 in Es op. 73. Martin Helmchen met het Duits symfonie orkest Berlijn o.l.v. Andrew Manze. Alpha ALPHA 555 (66’25”). 2019

Dit is het begin van een complete opname van Beethovens vijf Pianoconcerten door Helmchen. Nr. 2 had hij al eens in 2001 met een Zwitsers omroeporkest en Lawrence Foster opgenomen (Claves CD 50-2113).

Vanaf de eerste inzet van Pianoconcert nr. 2 toont Helmchen zich opnieuw als een heel goede Beethovenvertolker met vitaal en vloeiend spel dat hij ook kan temperen in het zangerige tweede deel dat mooie coloraturen bevat en eindigt met een intens recitatief. Het Berlijnse orkest begeleidt hem onder een zorgzame Andrew Manze spiritueel en vaardig.

Ook het Pianoconcert nr. 5 komt er heel goed af als een soort symfonie met piano obbligato die wat theater kan verdragen. Hier speelt Helmchen gedecideerde en veel flair zonder een te groot zelfbewustzijn, maar ook mooi articulerend. Mooi is ook hoe hij het 24 maten lange diminuendo aan het eind van het tweede deel invult.

Zo wordt enerzijds een enthousiaste jongeman en anderzijds een ervarene die meer gewicht in de schaal legt getoond. Eerder leverden Evgeny Kissin  en James Levine met het Philharmonia orkest (Sony SK 62926, 07464-39814-2) een vergelijkbaar mooie prestatie.

Goed begin van een reeks die in of na het Beethovenjaar 2020 wel zal worden afgerond.