CD Recensies

BERNARDI: REQUIEM E.A.

Bernardi: Missa pro defunctis (Requiem); Sinfonie seconda, terza e quarta concertata; Ad te, Domine, levavi animam meam; Letanie a 4 concertate; De profundis clanavi ad te, Domine. Voces suaves en Concerto Scirocco. Arcana A 470 (68’15’). 2019

De in Verona geboren tijdgenoot van Monteverdi, Stefano Bernardi (ca. 1585 - 1636), kwam tot op heden slechts in een paar cd verzamelprogramma’s langs, bijvoorbeeld met zijn Magnificat (Berlin Classics BC 3001-2). Zijn carrière nam een grote vlucht toen hij werd benoemd tot kapelmeester van de net nieuwe kathedraal in Salzburg waar hij tussen 1628 en 1635 als voorvader van latere beroemde Salzburgse componisten vernieuwingen doorvoerde door bijvoorbeeld de Italiaanse nuovo stile met zijn meestemmigheid en stile concertato te integreren in de heersende Oostenrijkse stijl.

Wat we behalve wat Motetten als cd première te horen krijgen, is vooral het majestueuze zesstemmige Requiem dat grote allure blijkt te hebben. Het bereikt zijn hoogtepunt in de kern van het werk, de sequentia die vooraf gaat aan het Dies irae en dat is gebaseerd op de vertrouwde gregoriaanse melodie.

Voces suaves en Concerto Scirocco, twee ensembles die zich al eerder in hun voortreffelijkheid lieten horen in werken van Giovanni Croce (Arcana A 439) herhalen dat hier met betrekking tot de onbekende Bernardi vol overtuiging en plaatsen deze componist zo op de kaart.