CD Recensies

BOND, V.: INSTRUMENTS OF REVELATION

Bond: Instruments of revelation. Instruments of revelation; Frescoes and ash; Leopold Bloom’s homecoming; Binary. Resp. Nolan Pearson (p), Jennifer Gunn (fl)), John Bruce Yeh (kl), Stephany Jeong (v) en Daniel Katz (vc), Chicago Pro musica, Rufus Müller (t) en Jenny Lin (p) en Olga Vinkur (p). Naxos 8.559864 (63’55). 2012-2016

Het is niet moeilijk sympathie te krijgen voor de muziek van de Amerikaanse componiste Victoria Bond (1945), want ze schrijft met het nodige melodische en dramatische flair aansprekende orkestwerken, kamermuziek en opera’s als The miracle of light, Mrs. President en Sirens.

Maar hier zorgen leden van het ensemble Chicago pro musica voor de eerste opname van descriptieve werken als Frescoes and ash waarin de ondergang van Pompeï wordt geschetst, Leopold Bloom’s homecoming uit 2011 waarin in twintig minuten door tenor Rufus Muller en pianiste Jenny Lin onze verbeelding wordt gewekt voor wat in Ulysses van James Joyce plaatsvindt. In het onderzoekende Binary uit 2005 zijn de cijfers 0 en 1 aanleiding tot variaties over een Braziliaanse soort jazzy samba van pianiste Olga Vinokur.

Instruments of revelation (2010) is het enige grootschalige stuk dat iets van Stravinsky heeft.

Het gaat om spirituele, kleurige, soms van wat sarcasme voorziene muziek die niet moeilijk in het gehoor ligt en die best verfrissend en overtuigend is uitgevoerd.

 

Meer composities van Bond zijn te vinden op de cd’s ‘Compositions’ (Gega CD 197) en ‘Peculiar plants’ (Albany TROY 1161).