CD Recensies

BEETHOVEN: 'ALLEGRO' UIT VIOOLCONCERT IN C, MUSIK ZU EINEM RITTERBALLETT; DUITSE DANSEN

Beethoven: ‘Allegro con brio’ uit Vioolconcert in C W.o.O. 5; Duitse dansen WoO. 8 nr. 1-12; Musik zu einem Ritterballett W.o.O. 1. Sassari symfonie orkest o.l.v. Roberto Tigani. Bongiovanni GB 5601-2 (51’03”). 1999

Van het enige resterende deel van een pril Vioolconcert uit 1879 is weinig bekend. Het wordt hier door de concertmeester uit het Sardinise orkest mooi voorgedragen.  

In zijn jonge jaren in Bonn was graaf Ferdinand Ernst von Waldstein (1762 - 1823) een belangrijke mecenas. Voor deze Waldstein schreef Beethoven o.a. de muziek bij een Ridderballet dat in 1791 in Bonn werd opgevoerd in Middeleeuwse ridderkostuums. Het werk heeft de delen ‘mars’, ‘Duits lied’, ‘Jachtlied’, ‘Minnelied’, ‘Strijdlied’, ‘Drinklied’, ‘Duitse dans’ en ‘Coda’. 

In 1872 werd daarvan in Leipzig een pianobewerking gedrukt, maar die was pas in 1888 beschikbaar.

In de 12 Duitse dansen horen we een ongecompliceerde dansvorm in driekwartsmaat die mogelijk later in de muziekgeschiedenis uitgroeide tot de Ländler.

Het gaat in alle drie de gevallen om charmante muziek die blijkbaar nog geen opusnummer waardig was en laat horen dat Beethoven niet zo vroegrijp was als bijvoorbeeld Mozart en Mendelssohn, al bezit het wel enige persoonlijkheid.

Het orkest uit Sassari (op Sardiniè) geeft van al deze, niet zo veeleisende stukken behoorlijk betrouwbare vertolkingen die een welkome aanvulling zijn van Beethovens jeugdwerken op cd.