CD Recensies

BEETHOVEN: TRIO VOOR PIANO, FLUIT EN FAGOT E.A.

Beethoven: Trio voor piano, fluit en fagot in G WoO. 37; Allegro en menuet voor 2 fluiten in G WoO. 26; Serenade voor fluit en piano op. 41; Duo voor klarinet en fagot in C WoO. 27/1. Solstice. Arsis AS-00-A-64003-C (69’54”). 2002

Het trio waarmee deze cd begint is van de vijftienjarige Beethoven die al pianoles gaf aan de dochter van de familie Von Westerholt-Gysenberg in Bonn waarin de vader fagot en de zoon fluit speelde. Er veel uitvoeringstechnische problemen legde hij hen niet in de weg. In de partituur is het driedelige werk aangekondigd als ‘Trio concertant a clavicembalo, flauto, fagotto, composta da Ludovici van Beethoven organista di S.S. Electeur de Cologne’. Het werk werd pas postuum gepubliceerd, want de componist was er niet trots op. 

Ook de overige werken tonen de nog jonge, onbekommerde Beethoven en zijn goed gewrochte luchtige en verpozende stukken die niet al te hoge eisen stellen aan de uitvoerenden. Daarom kwijten Isabelle Lamfalussy (fl), Wim VandenBossche (fl), Jean-Pierre Bacq (fortep.) en Alain de Rijckere (fag) zich met extra plezier aan de uitvoering daarvan.

Zo aan het begin van het Beethovenjaar 2020, waarin we waarschijnlijk worden overspoeld met meer van het overbekende, is dit een erg aantrekkelijke aanbieding.