CD Recensies

BERKELEY, M.: JANE EYRE

Berkeley, M.: Jane Eyre. Natasha Marsh (s., Jane Eyre), Ffiur Wyn (s., Adele), Beverly Mills (ms., Mrs. Fairfax), Emily Bauer Jones (a., Mrs. Rochester) en Andrew Slater (bs, Rochester) met het Music Theatre Wales ensemble o.l.v. Michael Rafferty. Chandos CHAN 9983 (71’47”). 2000

De Britse componist Michael Berkeley (1948) kreeg van het Cheltenham Festival de opdracht om in 2000 een opera over de uitgebreide roman Charlotte Brontë voor dat festival te schrijven. Met de hulp van librettist David Malouf reduceerde hij de lange roman tot een compacte opera die ruim eenenzeventig minuten duurt. Dat gebeurt in een nogal surrealistische, verdroomde lange scène waarin niet de hele geschiedenis logisch wordt gevolgd, maar in een opeenvolging van de contouren waarin het tijdsverloop caleidoscopisch is behandeld aan de hand van beslissende momenten, terugblikken en stemmen uit het verleden.

Jet geheel heeft een wat sinister karakter op muziek die lyrisch is en in vrije arioso stijl wordt gezongen met nadrukkelijke momenten, en citaten zoals bijvoorbeeld wanneer Adele, de voogdes van Rochester een toespeling maakt op de waanzinscène uit Donizetti’s Lucia di Lammermoor even die bewuste muziek klinkt.

Michael Rafferty leidt het ensemble uit Wales in een heel geconcentreerde uitvoering met Natasha Marsh als Jane, Andrew Slater als Mr. Rochester in de krachtig voorgedragen hoofdrollen en Ffiur Wyn als een lichte, meisjesachtige Adele.