Beethoven: Preludes, Fuga’s en rariteiten voor strijkkwartet. Strijkkwartet in F, H. 32 (eerste versie van Strijkkwartet nr. 1 op.18/1); ‘Adagio espressivo’ uit Strijkkwartet nr. 14 in cis op. 131; Preludia en fugae in F H. 30, C H. 31; Allegretto in b WoO. 210; Fuga in d H. 245; Menuet in As WoO. 209, H. 33; Große Fuge in Bes op. 133; Händel: Ouverture Solomon HWV. 67 (bew. Beethoven tot Strijkkwartet H. 36. Fine Arts kwartet. Naxos 8.574051 (69’51). 2019
Als één ding duidelijk begint te worden aan het begin van het Beethovenjaar 2020, dan is dit dat gelukkig niet alle musici opnieuw willen meedraaien in de mallemolen waarin voortdurend opnieuw de bekende werken van deze componist worden opgenomen, hoe nuttig dat in een enkel geval ook kan zijn.
Neem het uit Ralph Evans en Efim Boico (v), Gil Sharon (va) en Niklas Schmidt (vc) bestaande Amerikaanse Fine Arts kwartet dat een kijkje nam in de rijk met composities gevulde voorraadkast en daar een stel meest uit zijn vroege jaren daterende werken voor Strijkkwartet vond. Het enige echt kende stuk is natuurlijk de Große Fuge als een bekroning van zijn kwartetliteratuur die gewoonlijk wordt uitgevoerd als finale van Strijkkwartet nr. 13 in Nes op. 130.
Maar het is ook interessant om de oorspronkelijke versie van de Strijkkwartet nr. 1 en een dito deel uit nr. 14 te horen. Zoek minutieus naar overeenkomsten en verschillen.
Onbekend, maar eveneens erg de moeite waard zijn de losse Preludia en fugae, het Menuet, het Allegretto en de Fuga. Vrijwel niemand zal deze kennen. Dat Beethoven van Händels Ouverture Solomon een eigen strijkkwartet maakte, is een verbazingwekkende onthulling Het bij hem 5’13’ durende origineel is te horen van Gardiner (Philips 432.029-2).
De uitvoeringen maken een uiterst geïnspireerde en verzorgde indruk.