CD Recensies

BACKOFEN: KLARINETCONCERTEN

Backofen: Klarinetconcerten in Bes op. 3, Es op. 16 en Es op. 24. Dieter Klöcker met het SWR omroeporkest Kaiserslautern o.l.v. Johannes Moesus. CPO 777.065-2 (68’57”). 2004

De in het Duitse Durlach geboren Georg Heinrich Backofen (1768 - 1830) behoort tot meer obscure componisten uit de muziekgeschiedenis. Behalve 

dat hij een bekwaam klarinettist en harpist was, kon hij ook mooi tekenen en was hij begaafd in talen.

Onder invloed van de Franse klarinetmeester Xavier Lefèvre componeerde hij onder meer de hier geregistreerde Klarinetconcerten en dubbelconcerten, maar bracht ook harpcomposities op zijn naam. Hij was lid van orkesten in Gotha en Darmstadt en begon zelfs een fabriek om blaasinstrumenten te maken.

Zijn driedelige Klarinetconcerten hebben een sterk bel canto gehalte en hebben soms iets Mozartiaans of Beethoveniaans en bij vlagen ook iets van Rossini. In op. 16 lijken we wel even een Napolitaanse straatzanger te horen.

Dieter Klöcker gidst de luisteraar met veel charme en ontwapend door deze materie en wordt redelijk, maar met een soms wat dunne klank door Moesus begeleid.

Het is muziek die het moet hebben van de solopartijen en die zijn dik in orde, heel onderhoudend met soms treffende en verrassende momenten.