CD Recensies

BRAHMS: FLUITSONATES (KLARINETSONATES) NR. 1 EN 2

Brahms: Klarinetsonates nr. 1 in f op. 120/1 en 2 in Es op. 120/2 (bew.); Schubert: Variaties over Trockne Blumen op. 160, D. 802. Emily Skala (fl) en Norman Krieger (p). Summit 324 (62’58”). 2001

Dat Brahms in 1894 een jaar later besloot dat zijn beide Klarinetsonates ook op altviool mochten worden uitgevoerd  en er geen bezwaar tegen leek te hebben dat ook violisten ze mochten spelen, maakt de weg open om ze ook als Fluitsonates te interpreteren. Dat is wat Emily Skala, eerste fluitiste van het Baltimore symfonie orkest hier doet. Zowel de passie van de Sonate nr. 1 als de rijkdom aan fantasie uit nr. 2 komen heel goed tot uiting in deze nu wat luchtiger klinkende werken.

De ‘Inleiding en Variaties over Trockne Blumen’ over het gelijknamige lied uit Die schöne Müllerin van Schubert ontstonden in 1824 en zijn wel origineel voor fluit, al worden ze ook wel op viool uitgevoerd, zoals door Gidon Kremer (DG 469.837-2, 4 cd’s).

Maar deze cd verdient vooral aanbeveling door de fraaie manier waarop Emily Skala de muziekwereld verrijkt met de fluitversie van Brahms’ beide klarinet/altvioolsonates.