CD Recensies

BEETHOVEN: VIOOLCONCERT; ROMANCES, NEUDAUER

Beethoven: Vioolconcert in D op. 61; Romances voor viool en orkest nr. 1 in G op. 40 en 2 in F op. 50. Lena Neudauer met de Cappella Aquileia o.l.v. Marcus R. Bosch. CPO CPO 777.559-2 (56’26”). 2018

Natuurlijk kan men blasé zijn schouders ophalen over weer een opname van het Vioolconcert van Beethoven, maar daarmee doet men Lena Neudauer tekort. Ze zorgt in ieder geval voor een mooie traditionele vertolking met karakteristieke eigen trekken. Haar toon is heel puur en fraai, haar expressie gul en warm, ze articuleert mooi en speelt met finesse. Voor de cadens aan het eind van het eerste deel gebruikt ze de steeds meer in zwang komende vorm met pauken uit de pianoversie. 

Bij alle getoonde flair in de hoekdelen en de gesublimeerde emotie uit het langzame deel vol gesluierde schoonheid slaat ze een lichte toon aan en stelt ze zich kwetsbaar op. Gelukkig inspireerde ze Marcus Bosch tot de nodige meegaandheid tot in de atletische finale toe.

Ook in de logisch aangevulde beide Romances ligt de nadruk meer op het muzikale argument dan op de persoonlijkheid van de soliste. Een fijne aanwinst in de categorie goedkopere aanbiedingen.