CD Recensies

BACH, J.S.: GOLDBERGVARIATIES, BACZEWSKA

Bach, J.S.: A tribute to Glenn Gould. Goldbergvariaties BWV 988; Strauss, R.: Pianosonate in b op. 5. Magdalena Baczewska. Holophon 9112 (60’18”). 2008 

In het grote gezelschap van vertolkers van de Goldbergvariaties van Bach neemt de Pools-Amerikaanse Magdalena Baczewska een bijzondere plaats in omdat ze zowel klavecimbel als piano speelt en een keer op één avond zowel de klavecimbel- als de pianoversie heeft gespeeld.

In een eerbetoon aan Glenn Gould vertolkt ze op deze cd het eerste en het laatste werk dat de legendarische pianist opnam en ze doet dat gevoelig, mooi genuanceerd en verbeeldingsvol zonder inzinkingen en met een warme toon. Beide werken klinken gaaf en vrij intiem wat bijdraagt aan een goede communicatie.

Ze speelt het thema in alle onschuld en eenvoud, beschikt over een uitstekende techniek, toont spirituele dieptewerking. De gekozen tempi voelen juist aan, er is enige ritmische vrijheid, de versieringen zijn discreet en hert geheel heeft voldoende een element van verscheidenheid en contrast.

Ook wie niet reeds in het bezit is van een der vertolkingen van Perahia (Sony 5099706-8924324), Schiff (ECM 472.185-2), Angela Hewitt (Hyperion CDA 68146) en Alexandre Tharaud (Erato 2564-605177-9) moet zeker eens naar Baczewska luisteren.