BACH, J.S.: CANTATES NR. 55, 68, 105, LUTZ
CD Recensies - B

Bach, J.S.: Cantates nr. 105 ‘Herr gehe nicht ins Gericht mit deinem Knecht’ BWV. 105; 55 ‘Ich armer Mensch, ich Sündenknecht’ BWV. 55 en 68 ‘Also hat Gott die Welt geliebt’ BWV. 68. Sibylla Rubens (s), Johannette Zomer (s), Antonia Frey (a), Jan Börner (altus), Bernhard Berchtold (t), Tobias Wicky (bs), William Wood (bs) en Matthias Helm (bs) met koor en orkest van de J.S. Bach Stiftung o.l.v. Rudolf Lutz. J.S. Bach-Stiftung 8672 (50’15”). 2019, 2011, 2018

Met de regelmaat van een Zwitsers uurwerk verschijnen sinds enige jaren de in eigen beheer uitgegeven opnamen van wat een volledige opname van de koorcomposities van Bach moet worden. Tevoren moet men goed hebben ingeschat om wat voor een geweldig project het ging. Inmiddels zijn we aangeland bij aflevering nr. 30.

Voor de realisatie tekent het de regels van de authentieke uitvoeringspraktijk keurig in ach nemende muziekgezelschap van dirigent Rudolf Lutz, dat opvalt door prachtig in de intieme kerkjes in Trogen en Teufen in Aargau opgenomen werk van hoog niveau maar vooral ook door altijd weer een uitstekende bezetting van de vaak onbekende solisten uit eigen rijen, maar ook met gasten zoals in dit geval Johannette Zomer. De vocale en instrumentale inbreng is op hoog niveau.

De J.S. Bach-Stiftung kent een hoge en geoliede productie: enige CD’s per jaar met op elk steeds 3 cantates, dvd’s van de concerten en er is een  informatieve website www.bachstiftung.ch. De volgorde waarin de werken verschijnen, is steeds weer een verrassing.

Het geheel heeft al de allure gekregen van een kostbaar geheel.