CD Recensies

BEETHOVEN: SYMFONIE NR. 6 (BEW. M.G. FISCHER)

Beethoven: Symfonie nr. 6 in F op. 68 Pastorale (bew. Michaël Gotthardt Fischer); Schönberg: Verklärte Nacht op. 4. Ensemble Les Pléiades. NoMadMusic NMM 070 (71’14”). 2019

In 1808 voltooide Beethoven zijn Pastorale symfonie nummer 6, in 1809 verscheen deze in druk en al in 1810 maakte Michaël Gotthardt Fischer er een bewerking voor strijksextet van. Het uit Marie Kuchinski, Laetitia Ringeval, Caroline Florenville, Carole Dauphin, Stéphane Comon en Jennifer Hardy bestaande Franse damesensemble Les Pléiades is vermoedelijk het eerste dat deze vorm op cd zette. 

Bij het op opmaken van de winst- en verliesrekening komt natuurlijk direct het gemis aan blazers - de kwinkelerende vogels, de stuntelende dorpsmuzikanten - en de rollende donder van de pauken naar voren. Maar daarentegen tot de essentie van structuur en karakter herleid vallen nu vooral de vele melodieuze kanten van het werk op.

Het is daarom heel goed dat deze op zich slimme, goede bewerking tot stand kwam. De Franse musiciennes kennen het origineel vast heel goed en eten de essentie daarvan in deze gereduceerde versie (een sextet biedt meer mogelijkheden dan een kwartet) goed tot uitdrukking te brengen door goed gedifferentieerd spel en een juiste stijlopvatting. Het zijn vooral de lieflijker kanten van de symfonie die daarvan profiteren.

Het is een hele overgang naar de wereld van Dehmels symbolistische poëzie uit Schönbergs Verklärte Nacht. De dames laten de in dit geval wel oorspronkelijke versie mooi zuchten van erotisch verlangen en de tweede celliste benut haar solothema ten volle, in een gedetailleerd uitgewerkte verklanking.

Typisch een Beethoven uitgave om af en toe eens in plaats van de orkestversie te beluisteren. De opname klinkt duidelijk en gedetailleerd.