CD Recensies

BEETHOVEN: PIANOSONATES NR. 14 EN 23 (BEW.), DILUKA

Beethoven: Pianosonates nr. 14 in cis op. 27/2 Mondschein (bew.) en 23 in f op. 57 Appassionata (bew.). Shani Diluka (p), Mehboob Nadeem (sitar) en Mitel Purohit (tabla). Warner 2953-18833 (66’29”). 2019

De in Monaco uit Sri Lankese ouders geboren pianist Shani Diluka die in Parijs studeerde en masterclasses volgde bij Leon Fleisher, Elisabeth Leonskaja en Menahem Pressler heeft de Europese muziektraditie niet in haar genen en staat gaat daar heel vrij en open mee om, zich toch trouw aan het notenbeeld houdend in zijn Beethovenspel.

Voor deze opname met de titel Cosmos. Beethoven & Indian raga slaat hij zijn vleugels wijder uit door voor de uitvoering van bewerkingen van twee van Beethovens bekendste Pianosonates de assistentie te vragen van twee instrumentalisten uit de Indiase muziek die de sitar en de tabla bespelen.

De sitar is een snaarinstrument met vier melodiesnaren, drie ritmesnaren en ruim tien resonantiesnaren, de tabla bestaat uit twee trommels en het is een bijzondere ervaring om dit tweetal overbekende Beethovensonates nu eens te horen begeleiden door een ongewoonlijke, heel Oosters klinkende soort basso continuo.