CD Recensies

BRÉTON: STRIJKKWARTETTEN NR. 1 EN 3

Bréton: Strijkkwartetten nr. 1 in D en 3 in e. Bréton strijkkwartet. Naxos 8.573037 (60’25”). 2013

De Spaanse componist Tomás Bréton (1850 - 1923) werd vooral bekend met zijn zarzuelas en opera’s, maar hij schreef ook drie symfonieën, het oratorium El apocalipsis, kamermuziek, waaronder een sextet voor blazers en strijkers, een Pianokwintet een Pianotrio vier Strijkkwartetten.

Daaruit lichtte het uit Anne-Marie North en Antonio Cárdenas Plaza (v), Iván Martín Mateu, (va) en John Stokes (vc) bestaande Brétonkwartet een tweetal vierdelige Strijkkwartetten uit 1904 en 1909. Nr. 1 staat nog geheel in de Weense traditie, in nr. 3 is Spaans idioom te horen. De bedoeling is om ook Strijkkwartet nr. 2 nog uit te geven. Naxos besteedt namelijk veel aandacht aan deze componist en gaf al diens Pianotrio uit 1887 en de Cuatro piezas españoles uit (Naxos 8.570713).

Voor zover deze muziek nog in de heersende traditie staat, worden we het meest aan Brahms herinnerd, maar het is goed dat de componist zich later meer van zijn Spaanse identiteit bewust raakte en die duidelijker naar voren bracht in de ritmiek en de met dans verwante delen.

Helemaal feilloos zijn de uitvoeringen misschien niet, maar ze zijn wel energiek en genereus met een gevoelige vormgeving. In elk geval is dit een welkome aanvulling van de beperkte Brétondiscografie.