CD Recensies

BUSCH, A: PIANOTRIO'S; PIANOKWARTET

Busch, A.: Pianotrio’s nr. 1 op 15 en 2 in c op. 48; Pianokwartet in b op. 59. Ulrich Eichenauer (va) met het Ravinia trio. CPO 777.528-2 (2 cd’s, 1u., 39’18”). 2011

Adolf Busch (1891 - 1952) was primair violist, maar tegenwoordig wordt hij vooral herinnerd als primarius van het Busch strijkkwartet dat tot de beste uit de de eerste helft van de twintigste eeuw behoorde. Maar Busch componeerde ook en schreef symfonieën, concerten (zelfs het eerste Concert voor orkest), kamermuziek, pianowerken en liederen.

De op deze cd verzamelde twee Pianotrio’s en het Pianokwartet dateren uit verschillende levensfasen. In Busch’s was Reger een van zijn idolen, maar Regers soort van laatromantiek en chromatisme lijkt bij hem weinig sporen te hebben nagelaten. De stijl is eerder laatromantisch met een buiging naar Brahms en incidentele hints van Hindemiths neoclassicisme.

Heel competent geschreven, maar niet echt opmerkelijke of markante muziek. Maar altviolist Ulrich Eichenauer en Saiko Sasaki (p), Rainer Schmidt (v) en Helmut Menzler (vc) van het Ravinia trio doen zeer hun best om met wellevende vertolkingen voor een nuttige bijdrage te zorgen.