CD Recensies

BACH, J.S.: KUNST DER FUGE, DIE, RASI

Bach, J.S.: Kunst der Fuga, Die BWV. 1080. Accademia strumentale italiana o.l.v. Alberto Rasi. Challenge CC 72842 (76’47”). 2019

Oorspronkelijk schijnt in de eerste uitgaven uit 1740 en 1742 Die Kunst der Fuge inderdaad door een van zijn zonen of leerlingen op het kaft te zijn vermeld als Kunst der Fuga en pas in 1751 en 1752 werd de titel Die Kunst der Fuge officieel gebruikt.

Omdat Bach geen duidelijke aanwijzingen gaf voor de instrumentatie staat het iedereen vrij om zelf een keuze te maken. Daarom beschikken we over een veelheid van uitgaven voor 1 en 2 klavecimbels, 1 en 2 piano’s, 1 en 2 orgels, strijkkwartet en klavecimbel, strijkkwartet klavecimbel en orgel.

De Accademia strumentale italiana met Alberto Rasi (sopraan vdg), Rossella Croce (alt vdg), Claudia Pasetto (tenor vdg), Paolo Biordi (bas vdg), Michele Zeoli (violone) en Luca Guglielmi (org) koos voor het soort Consort oplossing dat we kennen van het heel mooie arrangement van Hans-Eberhard Dentler voor viool, altviool, cello, fagot en contrabas van L’Arte della fuga (Oehms OC 1854). Maar uitgevoerd op leden van de gambafamilie klinkt het werk nog net weer wat authentieker en zijn de afzonderlijke stemmen beter te onderscheiden. Daarom een warm welkom voor deze bijdrage!