CD Recensies

BACH, J.S.: TRIOSONATES, PONSFORD

Bach, J.S.: Triosonates nr. 1-6 BWV. 525/30 (bew. Ponsford en Hill). David Ponsford en David Hill. Nimbus NI 6403 (71’32”). 2019

Bachkenners die zien dat hier twee klavecimbels in het geding zijn, zullen onmiddellijk zeggen: ‘Hé, hier klopt iets niet, want bij BWV. 525/30 gaat het toch om de zes Orgelsonates?’ Een juiste vaststelling, maar hier gaat het dan ook om een bewerking voor twee klavecimbels die de beide uitvoerenden maakten en die ze spelen op twee kopieën van historische instrumenten. Het ene is een door Andrew Garlich gemaakte kopie van een Jean-Claude Goulin Parijs’ instrument uit 1749, het andere een door Huw Saunders vervaardigde kopie van een door Harass aan het begin van de achttiende eeuw gebouwd klavecimbel.

Beide instrumenten hebben twee manualen en lijken heel geschikt voor de overstap van 1 orgel naar 2 klavecimbels, die de stemming A = 415Hz hebben en in Vallotti temperament zijn gestemd. Vooral Bachliefhebbers die weinig affiniteit met zijn orgelwerken hebben, zullen met deze intiemere vorm gelukkig zijn.

Voor mooie opnamen van de originelen, is te denken aan Marie Claire Alain (Erato 88146).