CD Recensies

BEACH: PIANOKWINTET, PIANOTRIO E.A.

Beach: Pianokwintet in fis op. 67; Thema en variaties voor fluit en strijkkwartet op. 80; Pianotrio in a op. 150. Ambache Kamerensemble. Chandos CHAN 9752 (64’16”). 1998

De muziek die de Amerikaanse Amy Marcy Cheney Beach (1867 - 1944) schreef heeft altijd iets innemends. Kort voor het uitbreken van W.O. I studeerde ze drie jaar in Duitsland en dat is in deze werken hoorbaar, vooral haar Pianokwartet heeft veel van Brahms’ Kwintet in f en draagt verder geen duidelijk persoonlijk stempel. Het is gewoon een plezierig en competent en goed samenhangend geschreven werk dat hier uitstekend wordt vertolkt door Elizabeth Layton en Ruth Ehrlich (v), Martin Outram (va), Naomi Butterworth (vc) en Diana Ambache (p).

In Thema en variaties dat is gebaseerd op het thema uit haar lied An Indian lullaby voegt fluitiste Helen Keen zich bij het kwartet voor een aangenaam warm klinkende en sfeervolle uitvoering. Misschien had het Pianotrio wat meer pit kunnen hebben, maar het klinkt aangenaam ondanks de voorspelbare harmonieën. Dat deze werken niet erg beklijven, ligt zeker niet aan de uitvoerenden.

Beach was in 1885 getrouwd met een chirurg uit Boston, maar werd al op haar drieënveertigste weduwe waarna ze troost vond in de Episcopaalse kerk.