CD Recensies

BEETHOVEN: IMMORTAL BELOVED

Beethoven: Immortal beloved. Kantate auf die Erhebung Leopold II WoO. 88; No, non turbarti WoO. 92a; Primo amore WoO. 92; ’Soll ein Schuh nicht drücken’ uit Die schöne Schusterin WoO. 91; ‘O wär’ ich schon mit ihm vereint’ uit Fidelio op. 72; ‘Die Trommel gerühret’, ‘Freudvoll und leidvoll’ uit Egmont op. 84; ‘Es blüht eine Blume’ uit Leonore Prohaska WoO. 96; Ah perfido! op. 65. Chen Reiss (s) en Oliver Wass (hrp) met de Academy of ancient music o.l.v. Richard Egarr. Onyx ONYX 4218 (58’52”). 2019

Fijn dat het Beethovenjaar belangrijke delen van dit vocale repertoire aan het licht brengt. Bekend en onbekend door elkaar en heel mooi, met elegante, zilverglanzende stem gezongen door de Israëlische sopraan Chen Reiss. In de toelichting vraagt ze zich af of Beethovens omgang met de menselijke stem moeizaam en onidiomatisch was of alleen maar lastig voor zangers, zeker in de grootschaliger composities.

Zowel in het geval van de indertijd nooit uitgevoerde Kantate auf die Erhebung Leopold II uit 1790 met de aria ‘Fließe, Wonnezähre, fließe’ en zijn banale tekst als in de uitgebreide scène Primo amore uit 1792 voor een eerste ‘Ferne Geliebte’ is daar wat voor te zeggen.

Gelukkig is No, non turbarti op tekst van Metastasio een stuk beter geslaagd. Interessant is ook de Einlage ’Soll ein Schuh’ voor het Singspiel Die schöne Schusterin van Umlauf, waarin Reiss acteert als een soort Blondchen van Mozart.

Dat Reiss zich liever niet waagt aan een dramatische aria van Leonore uit Fidelio is waarschijnlijk verstandig; in Marzeline’s ‘O wär’ ich schon mit ihm vereint’ is ze als soubrette veel beter op haar plaats. Ook beide aria’s uit Egmont klinken als een weldaad.

Een rariteit is de Romanza ‘Es blüht eine Blume’ WoO. 96 voor de tragedie Leonore Prohaska van Johann Duncker uit 1815. Daarin speelt harpist Oliver Wass een wezenlijke rol. Nog meer bewondering wekt Reiss met de manier waarop ze rake en heel treffende betekenis geeft aan Ah perfido! en zo voor een pakkend slot zorgt. Veel steun krijgt ze van de zorgvuldig begeleidende Egarr. Achteraf een mooi verjaarscadeau voor de 250 jaar geleden geboren Beethoven.