Beethoven: Kaleidoscope, transcripties. ‘Allegretto vivace a sempre scherzando’ uit Strijkkwartet nr. 7 in F op. 59/1 (bew. Saint-Saëns); ‘Adagio ma non troppo’ uit Strijkkwartet nr. 6 in Bes op. 18/6 (bew. Saint-Saëns); ‘Allegretto’ uit Strijkkwartet nr. 8 in e op. 59/2 (bew. Balakirev); ‘Cavatina’ uit Strijkkwartet nr. 13 in Bes op. 130 (bew. Balakirev); ‘Vivace’ uit Strijkkwartet nr. 16 in F op. 135 (bew. Moesorgsky); ‘Lento assai, cantate e tranquillo’ uit Strijkkwartet nr. 16 in F op. 135 (bew. Moesorgsky); Mozart: ‘Allegretto con variazioni’ uit Klarinetkwintet in A KV. 581 (bew. Beethoven). Mari Kodama. Pentatone PTC 5186-841 (56’02”). 2019
Aan nieuwe opnamen van Beethovens werken valt in het Beethovenjaar 2020 niet zoveel eer meer te behalen, al werd gelukkig wel was aandacht besteed aan verwaarloosde en vergeten werken uit de WoO. en Hess catalogi die soms voor het eerste op cd verschenen.
Maar er is een nog vrij onontgonnen gebied van de bewerkingen die van Beethovens werken of althans delen daaruit zijn gemaakt, meestal vooral bedoeld voor huiselijk amateurgebruikt.
Deze uitgave bie,dt daar een aantal mooie voorbeelden van. Het gaat om pianoreducties van mooie strijkkwartetdelen die door 2 Russen en een Fransman zijn gemaakt plus een bewerking die Beethoven zelf maakte van een deel uit Mozarts Klarinetkwintet.
Beluister ze naast de originelen en stel vast hoe treffend de essentie van de originelen is geraakt. Zou het niet eens aardig zijn wanneer een componist het omgekeerde traject volgt en van een stel Pianosonates Strijkkwartetten maakt?
Mari Kodama die bij Pentatone al vrij onopgemerkt een opname van de complete Pianosonates maakte (Pentatone PTC 5186-490), is het goed toevertrouwd om dit onbekende moois heel mooi - en veel daarvan voor het eerst - aan het licht te brengen.