CD Recensies

BEETHOVEN: PIANOCONCERTEN NR. 2 EN 5, BEZUIDENHOUT

Beethoven: Pianoconcerten nr. 2 in Bes op. 19 en 5 in Es op. 73. Kristian Bezuidenhout met het Freiburgs barokorkest o.l.v. Pablo Heras-Casado. Harmonia Mundi HMM 90.2411 (63’24”). 2017

Na de samenwerking van Bezuidenhout en het ensemble uit Freiburg in de Pianoconcerten nr. 12, 17 en 22 en de Pianoconcerten van Mendelssohn lag het voor de hand dat het Beethovenjaar 2020 zou zorgen voor de vijf Pianoconcerten van Beethoven.

Op de eerste van drie geplande cd’s worden het eerste en laatste Pianoconcert uitgevoerd, waarbij Bezuidenhout speelt op een kopie van een Graf fortepiano uit 1824 die Regier in 1989 bouwde. Het instrument klinkt heel helder, tegelijk licht en volbloedig. Het orkest zorgt voor tamelijk robuuste begeleiding.

De vertolkingen worden gekenmerkt door een hoge mate aan met energie geladen spontaniteit en speelvreugde en klinken daarom verjongend fris. Hier en daar veroorlooft de solist zich wat aardige dichterlijke vrijheden, met name aan het begin van het vijfde concert. Ook de getoonde verbeeldingskracht doet weldadig aan. De transparant klinkende opname draagt het zijne bij aan het succes.

In Pianoconcert nr. 5 is bovendien sprake van een heroïsch-dramatische uiting. Er is duidelijk goed over nagedacht en gerepeteerd voordat de definitieve uitvoeringen tot stand kwamen. Hiermee krijgt de eveneens sterk imponerende reeks van Ronald Brautigam voor BIS pittige concurrentie.