CD Recensies

BEETHOVEN: SALIERIVARIATIES; PIANOSONATE NR. 23 E.A.

Beethoven: Variaties over Salieri’s La stessa, le stessissima in Bes WoO. 73 nr. 1-10; Pianosonate nr. 23 in f op. 57 Appassionata; Bagatellen op. 126 nr. 1-6. Plamena Mangova. Fuga Libera FUG 530 (56’11”). 2007

De Bulgaarse pianiste Plamena Mangova (1980) won de tweede prijs tijdens het Koningin Elisabeth concours in Brussel in 2007 en werd onder meer beloond met de mogelijkheid om cd opnames te gaan maken. Als eerste nam ze van Shostakovitch de Pianosonate nr. 2 en de 24 Preludes op. 34 op (Fuga Libera FUG 517), maar omdat ze met haar Beethovenspel zoveel indruk maakte in Brussel, was het logisch dat ze aan hem ook een opname wijdde.

Daarvoor stelde ze een interessant programma samen dat is opgebouwd rond de op haar temperamentvolle instelling ideaal ingestelde Appassionata sonate, die ze capabel uitvoert en die is omgeven door de tamelijk onbekende bekoorlijke, want heel charmante tien Salierivariaties en de zes late Bagatellen uit 1825, die in de ogen van de componist behoren tot ‘waarschijnlijk het beste wat ik heb geschreven’ zoals hij in een brief aan uitgever Schott memoreerde.

In dit programma toont de pianiste aan dat ze haar bekroning verdiende.