CD Recensies

BOTTIROLI: WALSEN

Bottiroli: Walsen nr. 1-30. Fabio Banegas. Grand Piano GP 833 (64’25”). 2019

Waarschijnlijk behoort componist/dichter José Antonio Bottiroli (1920 - 1990) tot de kunstenaars die ‘wereldberoemd zijn in Argentinië’ maar heeft buiten eigen land (dat hij vermoedelijk nooit verliet) niemand van hem gehoord. Daaraan heeft Fabio Banegas als zijn student en protégé nu een eind gemaakt.

In Wikipedia is wat aandacht aan de componist besteed. Wat opvalt bij het overzien van zijn werken in talloze genres, is, dat hij zich in tegenstelling tot zijn meeste landgenoten niet inlaat met volksmuziek, maar juist romantische kleine vormen - zoals hier de wals - koestert

In dit dertigtal Walsen, die alle B. nummers dragen, tast hij intiem en bondig allerlei kanten van die gestileerde dans af. Sommige hebben dankzij hun bijnamen als ‘Chopin’, ‘Verdadero’, ‘Mario’, ‘Inspirado’, ‘Test’, ‘Comodo’ en er zijn tien Microwalsen die nog een minuut duren, o.a. ‘Grandpa Nicolás’, ‘Grandma Orlanda’, ‘Daughter 1 en 2’, ‘Son in law’, ‘Granddaughter 1 en 2’ iets heel persoonlijks. In ‘Verdadero’ (de ware) is zijn echtgenote op intieme wijze geportretteerd. Er zijn ook wat natuurschilderingen, alles op kleine schaal; van de 10 microwalsen duurt de kortste 01’19” en de langste 0’34”.

Aardig om kennis mee te maken, maar niet van wereldbelang en goed dat Banegas zich zo voor zijn leermeester inzet.