CD Recensies

BRAUN: FLUITSONATES E.A.

Braun: Fluitsonates op. 1 nr. 1-6, op. 5 nr. 1-6, op. 7 nr. 1-6; Fluitsonate in e; Allemande nr. 1 in e; Courante in e; Lamenteroie in e; Rondeau in e; Bizaria presto in e; Menuet nr. 1 in e; Gigue nr. 1 in e en 2 in e; Rondeau in G; Menuet nr. 1 in G en 2 in e; Presto scherzo in G; Minuetto 1 en 2 in G; Inventionen in b ‘Andante’, ‘Allegro’; Capriccio in b ‘Allegro’, ‘Allergro’; Fantasie ‘Vivace’; Concerto vivace in b; Allemande nr. 2 in e; Bizaria in e; Largo in e; Aria presto in e; Fantasie in e. Jed Wentz met leden van Musica ad Rhenum. Brilliant Classics 95 764 (4 cd’s, 4u., 04’21”). 2018

Ga er maar aan staan: 101 brokjes muziek voor traverso en b.c. instuderen en opnemen. Jed Wentz nam die enorme taak op zich, samen met  Cassandra Luckhardt (vd), Job ter Haar (vc) en Michael Borgstede (kl, fortepiano) en volbracht de alleen al als zodanig bewonderenswaardige opgave bijzonder goed.

Over de jong gestorven Franse fluitist Jean-Daniel Braun (ca. 1703 - 1738) is niet zoveel bekend. Hij was in dienst van de hertog van Pardallian de Gondrin in Épernon en schreef vier bundels met fluitsonates op. 1, 5 en 7 en nog eentje zonder opusnummer plus een groot aantal losse stukken die sterk aan Quantz en Blavet herinneren, zeker in melodisch en fluittechnisch opzicht. Hij moet een beroemdheid zijn geweest en behandelt de fluit als virtuoos instrument, maar draagt ook tere momenten bij.

Het is goed dat al die werken voor eens en altijd zo stijlvol en vaardig gespeeld zijn vastgelegd. Dit project is vooral van grote documentaire waarde, voor de gewone, ook bijzonder in fluitmuziek geïnteresseerde muziekliefhebber is het teveel van het goede. Daarom zou het goed zijn wanneer een goede selectie hiervan ook op 1 cd zou worden uitgebracht.