CD Recensies

BUONAMENTE: BALLI, SONATE E CANZONI

Buonamente: Balli, sonate & canzoni. Monica Huggett (v), Bruce Dickey (zink) met Galatea o.l.v. Paul Beier. Stradivarius STR 33603 (68’13”). 2002

Monica Huggett en haar partners maakten een keuze uit Il sesto libro di sonate et canzoni van de Italiaanse Franciscaner monnik en componist/violist/zanger/koorleider Giovanni Battista Buonamente (ca. 1595 - 1642). Na eerst actief te zijn voor de Gonzagas in Mantua, was hij werkzaam aan het hof van Ferdinand II in Wenen en werd hij in 1633 benoemd tot kapelmeester van de Sacro Convento in Assisië. 

Die bundel die in 1636 in Venetië werd gepubliceerd. Veel van zijn andere werken gingen verloren bij een brand in Wroclaw waar ze werden bewaard. De werken daaruit zijn in de typische Italiaanse vroegbarok stijl. Hij moest daarbij gebruik maken van de instrumenten die abt Rivi in het klooster toestond: viool, theorbe, cello, orgel en klavecimbel. Opvallend daarom dat in dit programma ook een zink wordt gebruikt en dat fluitiste Laura Pontecorvo met het Helianthius ensemble in 2012 gelijksoortige werken opnam (Brilliant Classics 94478).

Monica Huggett toont ook hier haar ervaring en expertise in het uitvoeren van barokmuziek en ze zorgde voor begeleiders die daarin eveneens goed thuis zijn.