BELLINI: BIANCA E GERNANDO
CD Recensies - B

Bellini: Bianca e Gernando. Silvia dalla Benetta (s., Bianca), Maxim Mironov (t., Gernando), Luca dall’Amico (bs., Carlo), Vittorio Prato (b., Filippo), Marina Viotti (ms., Viscardo) e.a. met het Camerata Bachkoor Poznan en de Virtuosi Brunensis o.l.v. Antonio Fogliani. Naxos 8.660417/8 (2 cd’s, 1u. 57’19”). 2016

Deze opera van Vincenzo Bellini (1801 - 1835) kan gelden als zijn eersteling in dit genre. Het werk ging 30 mei in het San Carlo theater in Napels in première. Later herzag Bellini het werk voor opvoering in Genua onder de titel Bianca e Fernando.   

De handeling speelt in het veertiende eeuwse Sicilië waar Filippo Carlo gevangenhoudt en op diens troon heeft plaatsgenomen. Gerando, de nog jonge zoon van Carlo wordt gedwongen te vluchten en Carlo’ dochter, de weduwe Bianca, heeft erin toegestemd om met Filippo te trouwen. Later keert de volwassen Gernando terug om wraak te nemen voor zijn vader, waarvan hij aanneemt dat die dood is. 

Onder een valse naam biedt hij als officier zijn diensten aan bij Filippo en laat hem weten dat hij heeft gezien dat Gernando is gedood. Bianca arriveert om haar toekomstige bruidegom te ontmoeten, maar ze herkant haar broer niet, wantrouwt hem, terwijl Gernando gelooft dat ze met Filippo heult.

In de tweede akte geeft Filippo aan Gernando de opdracht om Carlo te doden en vertelt hem dat hij wordt geacht met Bianca te trouwen. Gernando’s oude hulp Clemence regelt dat Bianca en Gernando elkaar ontmoeten. Gernando vertelt haar de snode plannen van Filippo om Carlo te vermoorden. Samen gaan ze naar de gevangenis om Carlo te bevrijden. Filippo dreigt Bianca’s zoon te doden wanneer ze niet toegeeft, maar Clemente ontwapent Filippo en Carlo kan opnieuw de troon bestijgen. 

In deze ‘live’ opname met wat onvermijdelijke stoorgeluiden, horen we een door de bank genomen goede uitvoering. Gelukkig zijn met name de drie hoofdrollen goed bezet met de aangename stem van de lyrische sopraan Silvia dalla Benetta als Bianca, de voortreffelijke belcanto tenor Maxim Mironov als Gernando en de viriele, autoritaire Vittorio Prato als de kwaadaardige Filippo. Het aandeel van koor en orkest is goed verzorgd onder de leiding van de ervaren Antonino Fogliani.

Misschien is het el aardig om hier de opname van Bianca e Fernando van Andrea Licata (Nuova Era 7076) uit 1991 eens naast te leggen.