CD Recensies

BARBER: EXCURSIONS; PIANOSONATE E.A.

Barber: Excursions op. 20 nr. 1-4; Pianosonate op. 26; Ballade op. 46; Souvenirs op 28 nr. 1-6; Nocturne op. 33. Ye Seul Moon en Hardy Rittner. MDG MDG 904-2177-6 (66;42”). 2019

John Browning, voor wie Samuel Barber in 1949 zijn vierdelige Pianosonate schreef, nam in 1993 diens volledige Pianowerken op (Nimbus NI 2528). De pianowerken beslaan de hele periode van Barbers componeeractiviteiten. De vier Excursions waren in 1920 zijn eerste belangrijke pianocompositie. Deze zijn gebaseerd op oude Amerikaanse liedjes en vormen: boogie-wboogie, blues, nr. 3 gebruikt ‘The streets of Laredo’ en de laatste is een square dance.

De vierdelige Pianosonate werd in 1926 besteld door Irving Berlin en Richard Rodgers om het vijfentwintigjarig bestaan van de League of composers te vieren. Het is een razend moeilijk werk in een twaalftoonstechniek die de tonaliteit nooit helemaal uit het zicht verliest. Horowitz verzorgde de première. Net als Horowitz, Browning en Cliburn heeft Ye Seul Moon haar eigen interessante opvatting over dit werk.

De Ballade werd in 1977 voor het Van Cliburn concours geschreven, Een broeierig werk dat enigszins herinnert aan Scriabin.

Bij Souvenirs uit 1953 gaat het om een balletsuite die voor piano vierhandig is geschreven. Jammer dat we niet te zien krijgen hoe hierop werd gedanst. Daarvoor schuift echter Hardy Rittner met succes aan. De sfeervolle Nocturne is uit 1959 en rondt dit toegewijd uitgevoerde programma af. Fijn dat Barber hiermee zo goed is gediend en dat iedereen zich deze muziek door er vaak naar te luisteren eigen kan maken.