CD Recensies

BACH ZONEN: SINFONIA'S, CONTRACORRENTE ORKEST

Bach zonen. Bach, J.C.: Symfonie nr. 3 in g op. 6/6, T. 276; J.C.F. Bach: Sinfonia in d; W.F. Bach: Sinfonia in D F. 64, BR.C8; C.P.E. Bach: Sinfonia’s in e Wq. 177 en in F WQ. 181, H. 656. Contracorrente orkest. Passacaille 1074 (54’38”). 2019

Een uitgave als deze met werken van vier (van de twintig) muzikaalste  zonen van Bach nodigt haast uit om eens naar zijn stamboom te kijken. Je hebt daarin de Erfurter- en de Arnstädter Linie waarin we als oudsten Carl Philipp en Wilhelm Friedemann aantreffen als kinderen uit het huwelijk met Maria Barbara en Johann Christoph Friedrich (de Bückeburger Bach) en Johann Christian (de Milanese of Londense Bach) uit het tweede huwelijk. Het is vooral aardig om weer eens iets van Johann Christoph Friedrich te horen omdat die het zwakst is vertegenwoordigd op cd.

Het gaat verder om heldere, kleinschalige verklankingen van het  Contracortente orkest dat bestaat uit Alfia Bakieva, Maria Grohotova en Heriberto Delgado (v 1), Mauro Massa, Beatrice Scaldini en Gemma Longoni (v. 2), Ayako Matsunaga (va), Nicola Paoli (vc), Davide Nava (cb), Federica Bianchi (kl), Emiliano Rodolfi en Roberto de Francheschi (h en fl), Alessandro Nasello (fag) en Alessandra Denabian en Elisa Bognetti (hrn).

Zo te horen een jong, enthousiast en energiek clubje dat deze in de periode van 1752 tot 1773 in galante Italiaanse stijl of Duitse Empfindliche sfeer c.q. Sturm und Drang beweging uitstekend aanvoelt en op waarde interpreteert De muziek krijgt een stevige kern waaromheen mooie melodieën opbloeien.

Aardig en interessant om de persoonlijkheden en karakters van dit viertal eens na elkaar te horen en te beoordelen, al dan niet als ‘tegenstromen’.