CD Recensies

BENNETT: PIANOCONCERT, AUBADE, ANNIVERSARIES E.A.

Benett: Troubadour music; Pianoconcert nr. 1; Aubade; Country dances boek 1 nr. 1-5; Anniversaries. Michael McHale met het BBC Schots Symfonie orkest o.l.v. John Wilson. Chandos CHSA 5244 (65’52”). 2019
 
Nadat de Britse componist Richard Rodney Bennett (1936 - 2012) in 2012 is gestorven, begon Chandos met een reeks cd opnamen van zijn orkestwerken. Bekend was de componist aanvankelijk vooral met zijn filmmuziek (Rumon Gamba op Chandos CHAN 9867), koorwerken (Collegium CSACD 901) en de opera The mines of sulphur (Robertson op Chandos  CHSA 5036).
Op deze vierde uitgave van de nieuwe reeks geldt de grootste belangstelling het Pianoconcert uit 1968, een pakkend en onderhoudend modern werk vol nerveuze ritmen en mooi melodieuze momenten dat een flitsende vertolking krijgt van Michael McHale. Bennett die veel korte werken schreef, kon blijkbaar ook goed overweg met grote zoals uit dit ambitieuze werk, dat zich als een van zijn beste ontpopt.
Aubade is een kalm stuk ter herdenking van dirigent John Hollingsworth (1916 - 1963) die vooral veel filmmuziek dirigeerde. Ook Anniversaries is een klinkende verjaarswens voor de zestigste verjaardag van de omroep BBC en de Amerikaanse componist Irwin Bazelon in 1962.
Luchtiger van aard zijn de bewerkingen van door John Playford drie eeuwen eerder gepubliceerde Engelse volksliedjes uit 2001 in de Country Dances, met liefdevolle flair gespeeld.
Het beginwerk, Troubadour music, bevat veel kleine levendige motiefjes, vlotte ritmen, fanfares en tal van aardige momenten door de blazers. Maar wat is de connectie met een troubadour? Eigenlijk muziek die in 4’30” het ene oor in, het andere gauw weer uit gaat.
Aan de vertolking ligt het niet, want die is  net als de overige heel goed.