CD Recensies

BRUCH: STRIJKKWINTETTEN; OCTET

Bruch: Strijkkwintetten in Es op. posth. en in a; Octet in Bes voor strijkers op. posth. Nash Ensemble. Hyperion CDA 68168 (62’48”). 2016
 
Wie deze postuum gepubliceerde beminnelijke en opgewekte Kwintetten van Mach Bruch voor het eerst hoort zonder de naam van de componist te kennen, zou niet gauw raden dat ze van Max Bruch zijn, zeker ook omdat hij ze aan het eind van W.O. I in 1918 in Berlijn componeerde toen zijn Duitse landgenoten leden onder de misère van die bijna verloren oorlog of aan een der fronten waren. Het Octet is uit 1920 toen het land probeerde bij de komen.
Toen hij schijnbaar onberoerd zijn tachtigste verjaardag vierde, verkoos hij het om zijn creatieve krachten nog een keer aan te spreken en tot bloei te brengen.
Het altijd geëngageerde Nash ensemble zorgt voor een warme gloed en veel bekoring in het opgewekte Kwintet in Es en speelt met veel verve en een fellere attaque het kantiger Kwintet in A.
Maar het mooiste volgt nog: het prachtige, zonnige en optimistische Octet dat in volle glans tevoorschijn komt.  
Dezelfde combinatie werken bestaat van het Ulf Hoelscher Ensemble (CPO 999.451-2), maar de Engelse versie is wat aantrekkelijker.