CD Recensies

BRONSART: JERY UND BÄTELY

Bronsart: Jery und Bätely. Harry van der Plas (t, Jery), Caroline Bruker (s., Bätely), Thorsten Edén (jongenss., de knaap) Sönke Tams Freier (bs., vader), Laurence Kalaidjian (b., Thomas) met het orkest van de Opera Malmö o.l.v. Dario Salvi. Naxos 8.660476 (66’43”). 2019
 
Dat Goethe ook teksten voor Singspiele schreef, behoort tot zijn minder bekende activiteiten. Toch produceerde hij er tussen 1773 en 1784 zes, namelijk Erwin en Elmira, Claudine von Villa Bella, Lila, Jery und Bätely, Die Fischerin en Scherz, List und Rache. Erwin en Elmira is gebruikt door de componist Johann André, Claudine von Villa Bella door Schubert als D.239. Van een selectie daaruit bestaat een opname van Edith Mathis, Gabriele Sima, Heiner Hopfner, Robert Holl met koor en orkest van de Weense omroep o.l.v. Lothar Zagrosek (Orfeo C 109.971 A).
Maar hier gaat het om de in 1840 St. Petersburg geboren pianiste en componiste Ingeborg Bronsart von Schellendorf uit een geslacht van Zweedse kooplieden die goed genoeg bevonden door Liszt om in Weimar in 1858 leerling van hem te worden. Vanwege haar opvallende verschijning kreeg ze de bijnaam ‘Ingeborg die Schöne’. Pianowerken heeft ze niet geschreven, wel de opera’s Die Göttin von Sais oder Linas und Liane (1867), König Hiarne (1871), Jery und Bätely (1873) en Die Sühne (1909).
Het verhaal van Jery und Bätely is een pastorale romance over een aardig melkmeisje in de Alpen en haar aanvankelijk onbeantwoorde liefde voor een uitverkoren geliefde. Dat het tenslotte dankzij de hulp van een koppelaar toch in orde komt, spreekt vanzelf. Dat gebeurt alles na een spannende ouverture in vrij kort bestek op heerlijke muziek in een opeenvolging van mooie melodieën en aardige aria’s en duetten tot de spannende finale aan toe. Een heerlijke farce, heel muzikantesk en met kennelijk plezier door alle betrokkenen uitgevoerd.
Er is trouwens ook een componist Hans Bronsart von Schellendorf (1830 - 1913) van wie een Pianoconcert in fis op. 10 is opgenomen door Emmanuel Despax met het BBC Schots orkest o.l.v. Eugene Tzigane (Hyperion CDA 68229).