CD Recensies

BALAKIREV: PIANOWERKEN DEEL 6, WALKER

Balakirev: Pianowerken deel 6. ’La fileuse’, ‘Au jardin’, ’Kamarinskaja’ (bew.), ‘Tamara’ (bew.), ‘Polka in fis’, ‘Elegie over de dood van een mug’, ‘La danse de sorcières’, ’Zeg niet dat liefde voorbijgaat’ (bew.), ‘Tyrolienne’, ‘Rêverie van Zapol’sky’; ‘Toccata in cis’, ‘De leeuwerik’ uit Afscheid van St. Petersburg (bew.), ‘Islamey’, Nicholas Walker. Grand Piano GP 846 (80’04”). 2019
 
Veel muziekliefhebbers zullen verbaasd zijn te merken hoeveel pianomuziek Mily Balakirev (1837- 1910) heeft geschreven. De Engelse pianist Nicholas Walker die behalve in Londen ook in Moskou studeerde, is hier toe aan zijn zesde cd aflevering van de complete pianowerken. Hij begon in 2012 met de drie Pianosonates (Grand Piano GP 636).
Ditmaal speelt hij twee van Balakirevs bekendste werken: de Oosterse fantasie Islamey en een bewerking van Tamara. Maar daarnaast ook de geestige ‘Elegie over de dood van een mug’, de prikkelende ‘La danse de sorcières’, de lyrisch bekoorlijke werken ‘Au jardin’ en ‘De leeuwerik’, de ritmisch hortende Toccata en het weemoedige ’Zeg niet dat liefde voorbijgaat’.
Walker speelt heel levendig, treffend, fris en opgewekt, maar zelden met het idee dat het om Slavische muziek gaat van een componist die erg oosters zou moeten klinken in afwijking van zijn nationalistische idealen. Walker neemt het goed op tegen Etsuko Hirosé die op Mirare ook heel wat pianomuziek van Balakirev speelde.