CD Recensies

BOISMORTIER: VOYAGES DE L'AMOUR, LES

Boismortier: Les voyages de l’amour op. 60. Chantal Santon Jeffery (s., Cupido), Katherine Watson (s., Zéphire), Judith van Wanroij (s., Daphné), Thomas Dollé (b., Thersandre, Adherbal, Devin, Ovide), Katia Valletaz (s., Habitant de Cythère, Hylas, Lucile, Dircé), Eleonore Pancrazi (ms., Béroé, Julie) met het Purcell koor en het Orfeo orkest o.l.v. György Vashegyi. Glossa GCD 824009 (2 cd’s, 2u., 37’42”). 2020
 
Joseph Bodin de Boismortier (1589 - 1755) was een van de meest productieve componisten in de Franse barokperiode.Hij stond nooit in dienst van een koninklijke of adellijke werkgever, zodat hij volkomen vrij was om muzikaal te doen (en te laten) wat hij wilde. Net als zijn Duitse tijdgenoot Telemann componeerde hij zijn meeste instrumentale muziek voor amateurs, maar als het om theaterwerken ging moest hij uit een ander vaatje tappen.
Van de opéra-ballet in vier aktes Les voyages de l’amour uit 1736 van Joseph Bodin de Boismortier (1589 - 1755) op een libretto van Charles-Antoine le Clerc de la Bruère stond tot op heden alleen een nog geen twintig minuten durende elfdelige Suite ter beschikking van Cetra d’Orfeo o.l.v. Michel Keustermans (Pavane ADW 7497).
In deze dramatische extravaganza gaat het om de smoorverliefde Cupido  alias Amor die met hulp van haar handlangster en factotum Zéphire de liefde tracht te winnen van het herderinnetje Daphné dat handig de charmante toenaderingen afweert totdat ze zich na een begin in ‘Les jardins de l’amour à Cythère en een aantal verwikkelingen in dorp (eerste akte), stad (tweede akte) en aan het hof (derde akte) na terugkeer in Cythère met onderweg een jachtpartij en verwarrende vermommingen waaraan uiteraard ook anderen te pas komen aan het eind van de vierde akte toch gewonnen geeft.
De hoofdrol wordt heel treffend vervuld door Chantal Santon Jeffery. Katherine Watson is een innemende Zéphire, maar de glansrol wordt vervuld door Judith van Wanroij als zich eerst verwerende en tot slot toegeeflijke Daphné. Ook de kleinere (dubbel)rollen zijn goed bezet en voor een opnieuw heel stijlvol eindresultaat is György Vashegyi verantwoordelijk. Fijn dat dit werk meteen zo verantwoord is vastgelegd.