CD Recensies

BEETHOVEN: TRIPELCONCERT (BEW. REINECKE)

Beethoven: Tripelconcert voor piano, viool, cello en orkestvin C op. 56 (bew. Reinecke); Chopin: Pianotrio in g op. 8. Gidon Kremer (v), Giedré Dirvanauskaité (vc) en Georgijs Osokins (p). Accentus ACC 30529 (67’23”). 2019
 
De Litouwse pianist Georgijs Osokins won in 2015 het Chopinconcours in Warschau waarvan zijn recital op Narodowy Instytut Fryderyka Chopina NIFCCD 624 getuigenis aflegt. Een uitgelezen kans om hem in het Pianotrio van Chopin te laten spelen. Hij beseft natuurlijk dat dit eigenlijk een pianosolo is met begeleiding van viool en cello maar geeft gelukkig zijn partners alle ruimte om zich te doen gelden en daar maken Gidon Kremer  en Giedré Dirvanauskaité dankbaar en volledig gebruik van.
Dat Carl Reinecke een bewerking voor alleen de drie solisten van Beethovens Tripelconcert had gemaakt, wist ik niet. Wat zo van het concertante werk resteert is een aardig pianotrio met vertrouwde thema’s en melodieën en als bijkomend voordeel dat de drie musici niet meer hoeven op te boksen tegen een orkest.
Het lijkt voor het eerst als zodanig te zijn opgenomen en gelukkig gebeurde dit meteen heel mooi. Aardige verrassing om naast het origineel van bijvoorbeeld Aimard, Zehetmair, Hagen en Harnoncourt (Warner 2564-60602-2) te beluisteren.